SENAT: Alegerile locale, în 27 septembrie 

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 8 iulie 2020

Alegerile locale, în 27 septembrie 

Alegerile locale se vor desfăşura în 27 septembrie. Cel puţin aşa a decis, ieri, plenul Senatului care a adoptat, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă a UDMR privind data alegerilor locale din această toamnă. Proiectul legislativ va fi înaintat Camerei Deputaţilor, care este forul decizional.

Înaintea şedinţei de plen, au fost dezbateri aprinse în cadrul Comisiei Juridice unde a fost respins amendamentul USR ca votarea să se deruleze vreme de două zile. În schimb, a fost admis un amendament depus de social-democraţii Şerban Nicolae şi Radu Preda, potrivit căruia partidele vor putea folosi banii din subvenţia de la stat pentru cheltuieli de campanie, lucru interzis în prezent de lege.

De asemenea, a fost aprobat un amendament depus de PSD şi PMP, care permite partidelor politice fără grupuri parlamentare în ambele Camere - precum PMP sau Pro România - să aibă reprezentanţi în secţiile de votare.

Comisia juridică a luat în discuţie şi un proiect similar al Guvernului, la care au dat raport de respingere, proiectul fiind respins şi de plenul Senatului. Unele articole au fost preluate de comisie în varianta finală a proiectului adoptat, care urmează acum să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor.

Parlamentarii USR s-a abţinut de la vot, senatoarea Florina Presadă argumentând că acesta are o serie de prevederi neconstituţionale.

"A fost respinsă propunerea USR privind organizarea de vot pe parcursul a două zile - sâmbătă, 26 septembrie, şi duminică, 27 septembrie. (...) PSD nu vrea ca cetăţenii, în condiţii de pandemie, să voteze timp de două zile. Sănătatea românilor va fi pusă în pericol. (...) Joaca cu copiatul dintr-un proiect de lege al Guvenului a rezultat într-o decizie de neconstituţionalitate, în bună parte din cauza paralelismului legislativ", a susţinut Florina Presadă.

Şi senatorii PNL s-au abţinut de la vot, Daniel Fenechiu reclamând în plen "maniera de lucru", prin care un proiect similar al Guvernului a fost respins de Comisia juridică şi aproximativ jumătate dintre amendamente au fost preluate în proiectul legislativ al UDMR. Iniţiatorul propunerii legislative, liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a precizat că proiectul este unul important, care s-a degajat din dezbaterea publică şi din poziţionările publice ale majorităţii formaţiunilor parlamentare sau chiar neparlamentare legat de data alegerilor locale.

El a subliniat că proiectul prevede şi fonduri pentru indemnizaţiile membrilor şi preşedinţilor secţiilor de votare. "Acestea sunt, de regulă, prevăzute de o hotărâre de Guvern şi nu de lege, dar pentru că Guvernul nu a prevăzut fondurile necesare, în bugetul anual actual, pentru organizarea celor două alegeri din acest an, Parlamentul a trebuit să vină cu o soluţie în acest sens", a arătat Cseke Attila.

Propunerea legislativă, iniţiată de UDMR, a avut în vedere contextul epidemiologic existent şi posibil, precum şi necesitatea stabilirii unui consens mai larg al forţelor politice parlamentare cu privire la data la care să se desfăşoară scrutinul.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sunt curios cum vor sta oamenii aia în secțiile de votare 20j de ore cu masca pe mufa, sa poată vota cetățenii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb